IACM Üzleti Akadémiája  |  Magyar Coachszövetség  |  Online tanácsadás    
COACHINGRÓL
 
 
INFÓ  
COACHINGRÓL

 

"... előírás szerint kell edzened magad, akár hőség van, akár hideg. Egyszóval úgy kell engedelmeskedned az edződnek, mint az orvosnak. Azután ki kell állnod a versenyre, megtörténhetik, hogy megrántod a kezed, kificamítod a bokád és rengeteg port kell nyelned. Megeshetik, hogy közben meg is ostoroznak, és a végén mindennek a tetejében le is győznek."

Forrás: Epiktétosz kézikönyvecskéje, vagyis a stoikus bölcs breviáriuma

 

Most bemutatjuk Önnek az angolkertet, de tudnia kell, mi a dzsungelben járunk. A közös munka sokkal izgalmasabb, kalandosabb és látvány (eredmény) sokkal katartikusabb annál, mintha mások egy kitaposott ösvényen vezetnék Önt (anyós, barát és a többi jóhiszemű, naív tanácsadó)! Tudjuk, hogy egyelőre ismerősebbnek, beláthatóbbnak, biztosabbnak, egyúttal biztonságosabbnak tartja azokat a javaslatokat, megoldásokat, amiket ők tanácsolnak, vagy amit Önmár korábban is sikeresen alkalmazottl, amit a szüleitől látott és a tanárai mondtak... Ha ez az út volna (csak) a helyes, hogyan lehet, hogy nem oldotta meg, nem oldották már meg a problémáját?

A coach-át jól válassza meg. Mi nem támogatjuk a megoldás-központú és az eredmény-, vagy teljesítmény-orientált coachingot, mert az eredmények rövidtávúak. Az amerikai szakirodalom is több helyen említi, hogy az ügyfelek a coach távozása után hamar visszaesnek és a korábbiakhoz hasonló módon élnek, dolgoznak és gondolkoznak. Újabb eredmény csak akkor várható, ha ismét egy coachoz fordulnak. Mi ennek az oka? Nem a, és nem egy problémát kell megoldani, hanem a problémáról való gondolkozásunkat kell megváltoztatni. Ezt szolgálja az ontológiai coaching.

 

Gyakran azt hisszük, hogy tudjuk, mit akarunk elérni az életben, abban azonban már kevésbé vagyunk biztosak, hogyan juthatunk el odáig. Előfordulhat, hogy bevalljuk, nem mindig tudjuk, hogyan lehet elkerülni, amire nem várunk, amit nem akarunk.
Mit gondol, lehetséges az, hogy sokszor nem is azonosítjuk, valójában mi hiányzik nekünk?

Az ontológiai coach nem egy előre megszerkesztett forgatókönyv alapján ismeri meg és vezeti a tanácsot kérőt. Nem mondja meg, hogyan kell viselkedni, mit jelent boldognak lenni, hogyan kell élni, ki a jó apa, milyen a nagyszerű anya, a felelős munkavállaló, a követhető vezető. Sokkal inkább ahhoz segít hozzá, hogy kimondjuk, pontosan mit kívánunk megtenni, mivé szeretnénk változni, hogyan akarunk élni és mindez mit ér meg számunkra. A tevékenysége arról szól, hogy megmutatja, miképpen érezzük jobban magunkat, hogyan bővítsük a lehetőségeinket, mi módon növeljük a kapacitásunkat, hogyan tanuljuk meg hatékonyabban, mindemellett jobbra, élhetőbbre, eredményesebbre és örömtelibbre megtervezni a jövőnket.

Ez több mint tudomány, művészet. Ezért kérjük, ne váronj előre legyártott, kipróbált paneleket.

Az ontológiai coach egy jól megfigyelő ember, aki képes sikeresen beavatkozni az élettervezés folyamatába, meg tudja mutatni, hogy a korábbi, nem megfelelő cselekvési mintákhoz képest, hogyan érdemes új módon gondolkozni a problémákról, új módon megoldani azokat, egyszóval hogyan kell érdemi változást elérni.

Az ontológiai coaching elsősorban három területen dolgozik -amik kölcsönösen függenek egymástól-, a fizikai test, az érzelmek és a nyelv.
Az ontológiai coach arra összpontosít, a konzultációk során miképpen értelmezze a hozzá forduló személy jelenlegi állapotát (azaz értékrendjét, a viselkedését befolyásoló szabályokat, vágyait, erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit, az előtte álló veszélyeket), pontosabban a társalgási szinten beazonosított kompetenciáit annak érdekében, hogy részt vegyen megoldási alternatívák, másképpen életstratégiák, rövid, vagy hosszútávú tervek kialakításában és ezzel az életvezetési nehézség, elakadás, vagy bármiféle probléma megoldásában.

A konzultációs módszerünk három alapvető társalgási mintára épül:
-Leíró beszélgetések
-Elgondolkodtató, tervező beszélgetések
-Cselekvő beszélgetések

A beszélgetés a következő célokra irányul: »

 

Ki a magasan képzett coach?

  • Aki mögött diszciplináris háttér, tudományos, legalábbis nagyon alapos felkészülés áll.
  • Aki magas szintú szakmai munkája mellett akkreditált coach képzésen is részt vett.
  • Aki rendszeresen tartja a kapcsolatot az őt kiképző iskolájával és szakmai közösségével.
  • Aki igazolt gyakorlattal rendelkezik.

Ezért kérdezze meg mindig a coachától:

  • Mi a végzettsége, miben áll az ő erőssége?
  • Hol, melyik iskolában, konkrétan hány órát tanulta a coachingot?
  • Ki a szupervízora és mentora?
  • Ki ajánlja őt, ki áll jót érte?

 

"Az emberi magatartásról évezredek óta óriási ismeretanyagot halmozott fel a mindenre kíváncsi emberi szellem, mindenekelőtt az irodalom és részben a filozófia (mely utóbbiból csak az utolsó száz évben különült el a pszichológia tudománya).

Valamiről, ami ilyen régóta az emberek figyelmének középpontjában áll, látszólag nehéz újat mondani- és különösen nehéz az újjal az írók, a művészek és a filozófusok figyelmét felkelteni.

Hiszen ők, legalábbis a legnagyobbak közül, valóban mélyebben látó, rafináltabb szakértői az emberi léleknek, mint a legtöbb pszichiáter, vagy pszichológus -még ha tudásukat nem is elvont-általános, hanem érzéki-közvetlen rögzítik és adják is elő."

(Forrás- Harmat Pál: Freud, Ferenczi és a magyarországi pszichoanalízis)

 

 
Menetrendünk
A coaching menete »
 
 
Coaching díja
A coaching szolgáltatás ára »
 
 
Mit kell tenni, ha coachingra szeretne jelentkezni?
Elérhetőségek, konzultációk helyszínei »Már kapható a könyvünk a LIBRI-ben és a Bookline-on is.

Itt olvashatók az ajánlások a könyvhöz.


Képzési rend: Képzési naptár


Dr. Kollár József: Az ontológiai coaching nemzetközi alapjai, sikerek és újdonságok (cikk)


Iskolánk Facebook oldala

Személyes kapcsolat a Facebookon

Iskolánkról szóló filmjeink:

 
 
Szófelhő »
 
 
 
 
 
 
Dr. Kollár Coaching Budapest/Hungary, Rőzse u. 6-8. 4. ép. 41. | Tel.: +36 30 33 11 878 | Információ az Iskoláról |  
A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó -hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2012
 
 

"Coaching a 21. században."

HR Portál

"Az ELTE Társadalom- és Szervezetpszichológia Karán végzett 2011. évi felmérés szerint a magyarországi legismertebb és legnevesebb 60 coach közül 8 a Dr. Kollár Coaching Iskolacsoportból került ki. Ezt az átütő eredményt egyetlen másik iskola sem tudta elérni."

"A képzésük programját áttanulmányoztam, hasznosságáról és tartalmi relevanciájáról meg vagyok győződve."

Dr. Hoffmann Orsolya
Kodolányi János Főiskola intézetigazgató, főiskolai tanár

"A szakmai minősítéseik is kiválóak. Feltételezésem szerint az intézményben folyó oktatás nemkülönben... biztosíthatom arról, hogy nyomon követem eredményeiket, és fejlődésüket, mert minden tekintetben értéknek tartom azt, amit alkotnak."

Szuhai Nóra Coach